No właśnie. Jak to wszystko się zaczęło…
To my – Agata, Katarzyna i rezydent Zombi.
Wino nigdy nie było nam zupełnie obojętne. Katarzyna dość długo próbowała odnaleźć się w tak zwanym Nowym Świecie winiarskim (Chile, Australia, Nowa Zelandia). Była wręcz zachwycona winami czerwonymi kompletnie pomijając białe. Zaś Agata była trochę bardziej wprawioną koneserką win włoskich i niemieckich. Mieszkając w Würzburgu i Stuttgartcie często pijała Silvanery (które przyciągają uwagę charakterystyczną butelką), Trollingery czy lembergery. Przez lata miałyśmy różne okazje, aby spróbować naprawdę złych win, ale także takich, które okazały się prawdziwym kunsztem winiarzy. Większość win dostępnych „łatwo, szybko i bardzo tanio” doprowadzała nas często do bólu głowy i ogólnego złego samopoczucia. Coraz bardziej nas zastanawiało czym one wszystkie się od siebie różnią. Co o tym decyduje, że wino jest lepszej albo gorszej jakości. Czy naprawdę dobre musi być drogie i po czym poznać, czy jest dobre? Ogólnie rzecz biorąc – z czasem zdałyśmy sobie sprawę z tego, że aby powstał dobry i uczciwy produkt, trzeba dać mu czas i przestrzeń, a wtedy winogrono odda wszystko, co ma w sobie najlepszego. Jakość zaczyna się od terroir i winorośli. Idzie w parze z czasem i wiedzą winiarza.
Katarzyna na przestrzeni ostatnich lat stała się zawodową sommelierką z prawdziwego zdarzenia - ukończyła Międzynarodową Szkołę Barmanów i Sommelierów w Warszawie, a także prestiżowe międzynarodowe kursy winiarskie WSET w Poznaniu na poziomie 2 i 3. Ponadto ma stały kontakt z austriackimi winiarzami, od których czerpie wiedzę, przypatruje się ich pracy i poznaje tajniki produkowania wspaniałych oraz wysokojakościowych win, o których potem opowiada z prawdziwą pasją.
Agata jest samodzielnym importerem bez zbędnych pośredników. Sprowadza na teren Polski niszowe, wysokojakościowe wina od małych, lokalnych i często uznanych w świecie producentów oraz zajmuje się całą niezbędną do tego procesu "papierologią".
Dlaczego wybrałyśmy Austrię?
Grüner Veltliner, Riesling, Zweigelt i Blaufränkisch należą do czołowych odmian austriackich winorośli. O ile Rieslinga większość osób kojarzy przede wszystkim z Niemcami, to ten pierwszy jest w Polsce praktycznie nieznany. Można by śmiało zapytać, dlaczego postanowiłyśmy zająć się produktem, którego wszędzie jest już pełno. Odpowiedź jest bardzo prosta – bo nas to zafascynowało. Chcemy zarazić innych naszymi odkryciami oraz zaprosić w winną podróż wszystkich, którzy tak jak my stawiają przede wszystkim na jakość. Nie mamy aspiracji na podbijanie całego winiarskiego świata. Po co szukać czegoś dobrego gdzieś bardzo daleko, skoro okazało się, że mamy coś wspaniałego na wyciągnięcie ręki?
Chcemy budować naszą markę na wiarygodności wynikającej z tego, że znamy wszystkich winiarzy, od których sprowadzamy wino i byłyśmy w ich winnicach wielokrotnie. Widziałyśmy, jak powstaje wino, które Wam oferujemy. To ludzie ciężkiej pracy, którzy dbają o swoje otoczenie, chronią środowisko naturalne, kochają to, co robią i kultywują rodzinne tradycje od wielu pokoleń. Ponad połowa naszej oferty, to wina ekologiczne, naturalne i wegańskie. Większość z nich - na terenie Polski dostępna jest tylko u nas.
Każde z naszych win jest inne. Żadne nie było aromatyzowane ani dosładzane. Odbiór i wrażenia pozostawiamy jednak wszystkim zainteresowanym. Ze swojej strony gwarantujemy prawdziwe, uczciwe i wspaniałe wina w bardzo atrakcyjnych cenach i bez zbędnych pośredników.
Wyznajemy jedną, bardzo prostą, ale szczerą zasadę: życie jest za krótkie, aby pić marne wino!
Zapraszamy do naszej winnej piwniczki i sklepu na Grunwaldzie, a także dużej winiarni na Jeżycach!
Agata & Katarzyna & Zombi