Adres: Vinostrada ul. Promienista 39, 60-276 Poznań
W razie pytań zadzwoń zanim złożysz zamówienie.
798 326 365
Nasze winnice
Bioweingut Diwald seit 1976
Winnica Diwald istnieje od 1976 roku. Jest pionieremaustriackiego ruchu ekologicznej uprawy winorośli z certyfikatem BIO, której uprawy zajmują obecnie 20 hektarów. Rodzinne korzenie sięgają regionu winiarskiego Wagram, gdzie z czasem młodsze pokolenie przejęło stery, a od 2006 roku winnicą zarządza Martin. Po studiach winiarskich w Klosterneuburgu i odbyciu licznych staży, został zepchnięty prosto na głęboką wodę. Czerpie wielką radość z eksperymentowania co pomaga mu tworzyć naprawdę wyjątkowe wina. Jego początkowe eksperymenty ze spontaniczną fermentacją były tak udane, że już w drugim roku wszystkie wina zostały sfermentowane w ten sposób. Flagowym winem Martina Diwalda jest Grüner Veltliner (ÖTW) i Riesling (ÖTW). Uprawia też rzadkie odmiany winorośli, takie jak np. Frühroter Veltliner czy Furmint. Wykazuje szczególne przywiązanie do natury, co pozwala jak najmniej ingerować w winnicę. Dziś styl jego win opiera się na prostym credo: wina - białe, czerwone, różowe, pomarańczowe lub mętne - powinny być szczupłe, eleganckie i bezczelne, ale nadal oferować głębię i ciało. Zwierzęta znajdujące się na etykietach win to te, które mieszkają na stałe w winnicach, a którym Martin zapewnia ochronę i zabezpiecza ich siedliska.
Martin należy do austriackiego stowarzyszenia winiarzy ÖTW - Österreichische Traditionsweingüter, które zrzesza najwybitniejszych winiarzy, którzy mają swoje winnice ulokowane wzdłuż Dunaju. Aby wino mogło w ogóle uzyskać status "ÖTW Erste Lage" musi spełnić szereg czynników - zabrania się stosowania herbicydów i insektycydów, winogrona zawsze muszą być zbierane ręcznie, musi być mała wydajność z hektara, także są to wina stworzone do dłuższego dojrzewania.
Mając w ręku wina Martina Diwalda macie pewność, że trafił do Was produkt najwyższej jakości.
Wina z tej winnicy dostępne są na terenie Polski tylko w dwóch punktach - w tym w naszym sklepie.