Adres: Vinostrada ul. Promienista 39, 60-276 Poznań
W razie pytań zadzwoń zanim złożysz zamówienie. phone 798 326 365

BIO DEMETER Chardonnay 2019

110,00 zł
-
+
Do koszyka
Rodzaj:
Wytrawne
Szczep:
  • Chardonnay
Region:
Burgenland
Producent:
Bioweingut Lehner
Pojemność:
0,75 l
Zawartość alkoholu:
13,5 %
Kwasowość:
5,3 g/l
Zawartość cukru:
1 g/l
Temp. serwowania:
14-16 °C
Potencjał składowania:
2030
Winifikacja:
Beczka z dębu francuskiego
Bukiet/charakter:
  • owocowy
  • mineralny
  • przyprawowy
Odpowiednie dla…
  • Wege
  • Wegan
Wyjątkowe, bo…
  • ręcznie zbieranie winogrona
  • minimalna zawartość siarczynów
  • długi potencjał starzenia
  • wino naturalne
  • wino biodynamiczne
Foodpairing:
Aperitif
Aperitif
Białe mięso
Białe mięso
Chleb/tosty/grzanki
Chleb/tosty/grzanki
Kuchnia wegetariańska/wegańska
Kuchnia wegetariańska/wegańska
Ryby
Ryby
Warzywa/sałatki
Warzywa/sałatki
OPIS
W tym przypadku winiarze proponują bardzo ciekawą i nietypową wariację na temat międzynarodowego Chardonnay. Północny Burgenland stanowi w Austrii idealny dom dla tej odmiany, mimo że jest ona bardzo powszechna we wszystkich regionach winiarskich na całym świecie. (Należy wiedzieć, że to naturalna krzyżówka dwóch vitis vinifer - Pinot Gris i Gouais Blanc). Jest to odmiana wprost stworzona do dojrzewania w drewnianych beczkach. Potrzebuje bogatych w minerały, głębokich gleb i dużo słońca. Wszystko to ma w winnicy państwa Lehner. Jedna część ogrodu winnego, w której dojrzewa Chardonnay jest bardzo suchym i ciepłym wrzosowiskiem. Tu rozwija się ekstrakt i substancja. Druga jest wilgotna i chłodniejsza, co stanowi idealne warunki dla owocowości. Połączenie gron z tych lokalizacji daje ich optymalną jakość, smak i poziom dojrzałości. Krzewy przycinano tak, aby mogło rozwinąć się niezbyt dużo gron. Zebrano je ręcznie, poddano dokładnej selekcji, po czym nastąpił krótki okres maceracji na skórkach. Wino spontanicznie fermentowało w stalowych zbiornikach, a następnie dojrzewało na drożdżowym osadzie przez pół roku, w małych drewnianych beczkach barrique. Osad z martwych drożdży był raz po raz mieszany specjalnym kijem. Proces, który nazywa się bâtonnage uczynił to wino niezwykle kompleksowym, pełnym, zwartym i złożonym.

Kolor wina można określić jako klarowny złoto-żółty, z lekkim zamgleniem. Wyraźne smugi w kieliszku sugerują pełne ciało i zwartą teksturę. W nosie szeroki wachlarz aromatów i balsamiczna owocowość - zielone jabłko, nuty egzotyczne, nuty miodu rzepakowego, niezwykła bananowość. Są także wspaniale zintegrowane aromaty prażone - wiórki kokosa i orzechy laskowe z bardzo przyjemną dębiną w tle. Wino na podniebieniu jest bardzo miękkie i tłuste pełne struktury. Owoc tropikalny jest wszechobecny, pojawia się przyjemna kwasowość. Słone wrażenia wskazują na mineralność. Jest doskonale zrównoważone z ogromną intensywnością, która dopiero powoli zanika w długim finiszu.
Jako towarzysz potraw jest niemal uniwersalnym geniuszem, ale najlepiej smakuje z zapiekanką serową, lekkim białym mięsem i pieczonymi/grillowanymi rybami. Będąc nietypowym i biodynamicznym winem zachęcamy, aby wypić je przede wszystkim solo.

Wskazówka - aby pozwolić wydobyć się wszystkim unikalnym aromatom zalecamy pić wino w temperaturze 16°C. Dzięki tej strukturze i dojrzałości Chardonnay może z łatwością dojrzewać i zachować swoje właściwości minimum do 2030 roku!


Urodziny
Urodziny
Prezent
Prezent
Uroczysty obiad
Uroczysty obiad
Wino dla zaawansowanych koneserów
Wino dla zaawansowanych koneserów
Co oferujemy
Hurtownia win
Degustacje win
Sklep z winem
Wina do restauracji
Czy masz ukończone 18 lat?