Syrah jest odmianą uznaną na całym świecie lecz pojawienie się tych krzewów w Austrii stanowi najlepszy dowód na postępujące zmiany klimatu. Późno dojrzewające owoce, które mają dostęp do dużej ilości światła słonecznego dają niebanalne i bardzo złożone wina, które mogą śmiało konkurować z tymi najlepszymi z Nowego Świata. Shiraz Gabarinza wyróżnia niepowtarzalny zapach owoców jeżyny i subtelne przyprawy. Miłość Beaty i Erika do aromatycznego Shiraza oraz jego wyjątkowość sprawiła, że wiele lat temu posadzili oni pierwsze winorośle na jednej z ich najlepszych lokalizacji w winnicy - Gabarinie. Wino cechuje intensywna czerwień z granatowymi refleksami, bardzo wyrazisty, wyjątkowy bukiet odmianowy, a także delikatny zapach przypominający dojrzałe słodkie jeżyny. Całość spina wyrazisty aromat korzenny i subtelna nuta czarnego pieprzu. Wino ma eleganckie ciało z aksamitnymi, dyskretnymi taninami i urzekającą gęstością ekstraktu oraz długi, przyjemny, okrągły finisz.
Przyjemność płynąca z picia tego Shiraza uszlachetnia wszystkie potrawy, ale szczególnie dania z dziczyzny, pieczenie wołowe, steki, jagnięcinę, BBQ, gratiny i korzenne wariacje serowe. Staje się obłędnie doskonałe w połączeniu z gorzką czekoladą!
Shiraz otwiera swój wielowymiarowy bukiet dopiero przy odrobinie powietrza, dlatego zdecydowanie powinien być otwarty lub zdekantowany kilka godzin wcześniej!